Obiective turistice

Monumentul Eroilor Cavaleriști

Monumentul Eroilor Cavaleriști din Primul Război Mondial din Pasul Oituz este un monument istoric comemorativ al militarilor români din arma cavaleriei, ridicat în zona unde Armata României a purtat cea de-a treia bătălie de la Oituz. Acesta este situat pe dealul Coșna din arealul trecătorii, la 15 minute de mers pe jos de la Casa Kolping Oituz.

Valea pârâului Cernica – Izvorul mineral „Puturosul” – cascada „Apa pe piatra” – Slanic Moldova (6 km – un traseu care poate dura o zi)

Drumul porneste din șoseaua națională pe valea pârâului Cernica, chiar la intrarea în sat dinspre Hârja, la dreapta; la inceput este drum forestier, apoi este cărare nemarcată.

Poteca tematică TORNATOR

Poteca tematică prin pădurea Oituzului, traseu cu scop educativ pentru copii, traseu aflat în interiorul pădurii și are aproximativ 1,4 Km lungime. Traseul conține 4 stații principale, panouri interactive prin care se urmărește prezentarea diversității habitatelor, valorile lor naturale prezentate în mod deosebit pentru copii. Deasemenea există stații intermediare cu tematici despre păsări, animale, creșterea arborilor și cântecul lemnului. Se poate vizita poteca în condiții de siguranță în prezența și sub îndrumarea experților Tornator.

Ateliere  de păstrare a obiectelor tradiționale

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a anunţat recent Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Bacău acordarea titlului onorific de „Tezaur uman viu” țesătoarei Anica Fichioş, din Oituz.

Ceea ce o recomandă pe oituzeanca Fichioș Anica ca originală în practicarea ţesutului sunt vechimea meşteşugului, continuitatea practicării, diversitatea produselor (cergi, covoare, ii, scoarţe etc.), natura prelucrării materialelor (doar din culori vegetale), specificul popular al motivelor ornamentale, acurateţea muncii, crearea unei şcoli de ţesut în zona Oituzului, participarea la evenimente de promovare a culturii tradiţionale

Salina Tg Ocna

Piatra Șoimului

2 km pe jos cu plecare de la Centrul Educational Kolping  dacă ne deplasăm pe DN 11 în amonte, în direcţia Pasul Oituz, se află, pe partea stângă, satul Călcâi. Din DN 11 se desprinde drumul care duce spre satul Călcâi, traversând Râul Oituz pe pod. Traseul începe din dreptul acelui pod, dar pe partea dreaptă a drumului DN11.

Trasee forestiere: scurte, medii și lungi

Pentru a intregi farmecul inedit al asezarii rurale, natura a inconjurat satul cu un mare numar de obiective turistice; acesta este legat de Muntii Vrancei si Nemira prin multe poteci care pornesc mai ales de pe văile pâraielor care se unesc aici cu râul Oituz. Ele trec peste munti acoperiti cu fagi si molizi, cu poieni verzi însorite de-a lungul cărora se aștern covoare de iarbă si flori.
Excursiile pe aici sunt nespus de plăcute. Traseele sunt, în general, lungi, uneori străbat locuri de o frumusete sălbatică, dar fără dificultăți alpine.

Sera de flori

Comuna Oituz este renumită și pentru producătorii de flori, afaceri de familie, antreprenori care reușesc să dezvolte această cultură a florilor pentru piețe din marile orașe ale țării. Pentru grupuri există posibilitatea de a vizita aceste culturi florale și întreg procesul tehnologic care însoțește bucuria de a admira culorile și mirosul florilor.

Slănic Moldova

Orașul face parte din generația localităților moderne ce își are originea în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Începutul organizării nucleului actualului oraș este datorită descoperirii, în anul 1800 de către serdarul Mihăilucă a două izvoare minerale (nr. 1 și nr. 2). Organizarea unei stațiuni balneare a durat mai multe decenii, datorită condițiilor social-economice.

În Slanic Moldova se pot vizita:

  • Biserica din parc, ridicata intre 1927-1929 de sotii Axinte si Maria Pandrea pe locul fostei bisericute de lemn, cladita in 1810 de Mihalache Spiridon, descoperitorul izvoarelor tamaduitoare de aici;
  • Zona izvoarelor, izvorul „300 de scari”, cascada, pana la Poiana Caprioarelor (Chesches);

Distribuie pagina!